Rozporządzenie ramowe (WE) nr 1935/2004
Zgodnie z preambułą rozporządzenia (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością wszelkie materiały i wyroby przeznaczone do bezpośredniego lub pośredniego kontaktu z żywnością muszą być wystarczająco obojętne, aby nie powodować przenikania do żywności substancji, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia człowieka. Kleje należy rozumieć jako składnik materiałów mających kontakt z żywnością. Ponadto kilka państw członkowskich UE ma dodatkowe wewnętrzne przepisy dotyczące materiałów opakowaniowych i artykułów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. W związku z tym dla każdej aplikacji należy przeprowadzić ocenę ryzyka związanego z jej migracją i wpływem na pakowany środek spożywczy.